Egy város entrópiája

szerda, február 19, 2014

Ezen a héten a Műcsarnok időszaki kiállítására kalauzollak el Titeket. Terítéken, az Egy város entrópiája.

Ez egy tipikusan olyan kiállítás, amivel szemben nem tudok elfogult lenni, mert olyan szinten nem ismerem a felvonultatott alkotókat, hogy az már szégyen számba megy. Mindenesetre pár alkotó nevét megemlíteném, reménykedve, hogy valakinek megakad rajtuk a szeme. A teljesség igénye nélkül olyan nagy alkotók műveit gyűjtötte össze a műgyűjtő Julia Stoscheck, mint Francis Alys, Cyprien Galliard, Tobias Zielony és Helen Marten. Többféle tematikában is képviseltetik magukat az alkotók, egyesek a Szüsziphoszi munka hábavalóságát próbálták megjeleníteni, mások a zord lakónegyedeket körüllengő mítoszokat szerették volna eloszlatni és helyükbe valami esztétikusabb üzenetet adni.


Ha két jelzővel szeretném jellemezni, akkor azt mondanám, hogy letisztult és áttörő. Ellentétben az előző héten bemutatott Caravaggiotól Canalettóig kiállítással itt nem követték el azt a túlzó hibát, hogy temérdek mennyiségű és stílusú alkotást összesűrítsenek. A hatás ennek ellenére sem marad el, reális és néhol megrázóan őszinte. Itt teret adtak a látogató gondolatainak. Leheveredhetünk egy-egy kanapéba és onnan nézhetjük végig a félórás kisfilmeket, elmélyedhetünk az installációk üzeneteiben és megfigyelhetjük, hogy milyen hatást váltanak ki belőlünk. A fehér falak és a tágas beltéri magasság igencsak magunkra hagy a gondolatainkkal és az alkotásokkal, ami számomra nagy pozitívum volt, tényleg úgy érezheti az ember, mintha intim közelségbe kerülni magával az alkotó mondanivalójával. Számomra a legkedvesebb mondanivalóval bíró szekció, az az ázsiai, életüket a gyárban leélő munkások életét megörökítő fotósorozat volt, amit azt hiszem a kiállítás vége felé lehet megtekinteni. Pedig be kell, hogy valljam nem vagyok oda túlzottan a kortárs alkotásokért de ennek az összhatása tényleg jó eredményt szült.


Azoknak ajánlom akik szeretik a kortárs audio - vizuális installációkat és dokumentarista fotósorozatokat. Tényleg csak akkor vállaljátok be, ha képesek vagytok egy fél napot is akár rászánni, mert igencsak időigényes egyik-másik kisfilmnek a megtekintése, viszont ajánlanám azoknak akik egy könnyen befogadható tárlatra vágynak.

Többet megtudhattok a kiállításról itt: Műcsarnok - Egy város entrópiája

képek forrása: Google

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe