Fotószuprematisták

péntek, március 21, 2014

A héten az egykor Ernst Múzeum, mostani nevén Capa Fotográfiai Központba látogattam el. Reflektorfényben a szuprematizmus, ezzel együtt pedig Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint alkotók. 
A tárlat érdekessége hogy több képzőművészeti ágat is ötvözve, a konceptualis fotográfia tükrében. Malevics és a fotószuprematizmus előtt tiszteleg ez a kicsiny kiállítás. Ugyanis a kiállítás megnyitóján ünnepelhettük a szuprematizmus századik évfordulóját. A finomság, érzékiség, a dolgoktól való elvonatkoztatás, a részletekre való figyelemfelhívás, mindez mértani formák összességébe kódolva. A kiállítás kurátora, az egyik alkotó, Szombathy Bálint, aki olyan neves kortárs fotográfusokat kért fel a kiállításra, akik maguk is rokonlelkei a művésznek. Így nem csak az apropó, de érezhetően a nemesi összhang is megvolt a három alkotó között, mely észrevétlen fonálkén olvasztja egyveleggé a különböző szekciókat. A kontrasztokra fektetett hangsúly olyan összhangot képez, ami a szemnek valamilyen okból kifolyólag megnyugtató. 
De, hogy ne csak nagyvonalakban, hanem kicsit a részleteibe is kalauzoljak titeket. Beszéljünk egy kicsit a művészekről, elsőként Minyóról. A fotográfus titka a festészettel és a nyomdai technikák ötvözésében rejlik, mely megkappo és sokszor asszociatív műveket eredményez.
Robitz Anikó titka pedig a részletek fellelésében rejlik, amikor is a világot járja, különböző épüketek részleteit fényképez, ezt még megfűszerezi érdekes megvilágítással. Alkotásaiban fellelhető a épületek vonalvezetésében Bauhas hatás, mely szuggesztív alapon felidézi a mikro-részletekben a megalopoliszok ominózus építményeit. 

                                             

Szombathy Bálint különlegessége pedig, hogy mellőzi a fényképezőgépet, mint segédeszközt, kizárólag a régi képtávíró előhívott "hibás" anyagaiban rejlik. 

                                                   


Tényleg nem tudom miért, de jó volt elmélázni az egyes alkotások felett, azt hiszem végsősoron ez az az atmoszféra, amit minden művész át kíván adni a nézőinek. Kellemes. Najó, elismerem én se nézném újra, egyszer épp elég volt, de ez csak az én véleményem (nem vagyok kortárs párti, sajnálom).Igazából én azoknak ajánlanám ezt a kiállítást, akik nem vágynak a gigászi méretű múzeumok konzervatív falai közé és inkább a kisebb galériákat preferálják. Légy befogadó és kortárs szerető, meg igen, ez a kiállítás eléggé szubjektív nézőpontból próbálja az eszméit közvetíteni és ha nem vagy nyitott a 100%-ban absztrakt és non-figuratív képekre, akkor nem hiszem, hogy ez tetszene. 


A kiállítást megtekinthetiket Budapesten, a Capa Fotográfiai Központban, 2014. január 27-től, egészen március 14-ig. További infók a Capa honlapján, IDE  kattintva.

You Might Also Like

12 megjegyzés

 1. Nice, lovely blog,
  www.miramoda.net

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks dear:) And your blog as cute as mine.

   Törlés
 2. is the first picture taken in Berlin ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I really don't know, it is a Minyó Szert Károly's combined picture with painting and photography parts, from this Supremathism exhibition (Budapest, Hungary).

   Törlés
 3. great blog, we can follow each other, kisses

  www.magadish.blogspot.com

  VálaszTörlés
 4. Hi, thank u. i followed u. waiting u) http://antonboldirev.blogspot.ru/

  VálaszTörlés

 5. Hi, thanks for your comment, sure we can follow each other! Following you on GFC, waiting for you!
  lowbudget-lowcost Fashion Blog

  VálaszTörlés
 6. Hello dear, thanks for the lovely comment. Of course I wanna follow each other. I'm already following on GFC I Hope you'll follow me back!
  http://noveltyeye.blogspot.co.uk
  xx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Naturally, I following you on GFC, check out my blog's facebook page :) and If you want, so like it!

   Törlés

Subscribe