Sorozat idő

hétfő, március 24, 2014

A sorozat műfajával kivétel nélkül mindenki találkozott, rengeteg féle és fajta kategóriából lehet válogatni. Igazából én két kategóriát különböztetnék meg: a rövidebb részekből álló, ám annál tovább tartó sorozatokat, valamint a kevesebb, de hosszabb, akár egy órás részekkel rendelkező sorozatokat. Az előbbi számomra a sitcom, a tipikus vihorászós, "rossz kedvem van hát nézzünk meg egy részt, úgysem maradunk le semmiről, ha kihagyunk belőlle pár részt"- sorozat ezt foglalja magába. Én valamiért nem tudok hosszú távon kitartani az ilyen sorozatok mellett, beismerem minden részét láttam a How I Met Your Mother-nek, és még talán a Big Bang Theory-nak is, de egy idő után lankadt a figyelmem. Hogyan szerethet ki az ember a humorból? (szerintem ez az évszázad kérdése is lehetne)
Alapvetően azért, mert igénylem a kicsit szövevényesebb történetszálat, a részletesen kidolgozott karaktereket, csak hogy tudjam honnan-hová tart és mit akar elérni a sorozat. Ezen a ponton buknak meg nálam a fent említett sitcomok. Visszatérve a másik, kidolgozottabb, hosszabb részeket tartalmazó sorozatokhoz, ezen a ponton szeretnék szintén két példát megemlíteni: a The Game of Thrones-t és a The Walking Dead-et. Azt hiszem a Tudors után a két legjobb sorozat, amivel találkoztam. Zseniális adaptáció, történetfelépítés, lebilincselő karakterek, jellemfejlődés és szövevények, egy szóval minden, ami megfűszerezheti a sorozatokat. Tényleg nem akarom, hogy ezen a részen ömlengése torkolljon a bejegyzésem, ezért nem is folytatom annak a leírását, hogy mennyire imádom ezt a két sorozatot, inkább rátérnék az elemzésükre. 

Game of Thrones- Joffrey Baratheon (főszereplő) és Margaery, a következő évad új királyi párosa
Game of Thrones - Joffrey Baratheon (főszereplő) és Margaery, a következő évad új királyi párosa
A GOT egy könyv adaptáció, ami itt elsősorban az írót, George R.R. Martint dicséri, és csak másodsorban a kiváló rendezőjét a sorozatnak. Nem lehet könnyű munka ennyire részletesen visszaadni egy könyv cselekményét, és bár kisebb újrafogalmazások ez esetben is történtek, a story majdhogynem teljes egészében hű maradt a könyvhöz. Maga a történetben játszódó harc a vastrónért folyik, ezért az emberek bármire képesek, ölnek, pusztítanak, királyságokat foglalnak el és még többet ölnek, aztán azokat is megölik, akik teljesen lényegtelenek a cselekmény további alakulásának szempontjából, vagy mégsem? Nem! Logikusan felépített, előre megfontolt politikai döntéseknek lehetünk a szemtanúi. Egy szóval, ami veszélyt jelent, az nem áll melletted és ami nem áll melletted, az ellened van, ergó ki kell iktatni. Ez a legfőbb mondanivaló ennek a sorozatnak. A hab a tortán még a láványvilág, mert számtalan helyszínen játszódik az egész, úgyhogy semmiképp sem lehet megunni. A nyári melegben és a téli ridegségben is egyaránt tökéletes választás a sorozat Arra azért készüljünk fel, hogy sok obszcén és véres jelenetre kell számítanunk és mindezeket páholyból nézhetjük végig, teljes körü nyugalommal konstatálva, hogy mi még életben vagyunk.


The Walking Dead - Rick, a főszereplő
The Walking Dead - Rick, a főszereplő
Napjainkban beütött a zombiapokalipszis, ebből kifolyólag minden hemzseg a zombiktól. Így kell túlélnie a TWD csapatának a mindennapokat, hol csoportosan, hol pedig egyedül. Járják az államokat és próbálnak élelmet és fedezéket találni.  Ami ebben a sorozatban engem abszolút megfogott, az az értékrendek átalakulása, a karakterek fejlődése és annak a gondolatban a felmerülése, hogy talán ennyi szörnyűség láttán, nem is érdemes élnie a szereplőknek. A lét kérdéseit feszegető és a végsőkig kitartó emberi jellemről szól. Briliáns. Továbbá átütő ereje abban is rejlik, hogy mivel napjainkban játszódik, ezért könnyű azonosulni a helyszínekkel és a szituációkkal, elvégre bármelyik sikátorból előbukkanhat az egykori kedvesed, aki épp fel akar falni. 
Mindkét sorozatról elmondható, hogy a realitás talaján mozog (már ami a cselekmények alakulását jelenti), ugyanis nem tudhatjuk, hogy éppen egy-egy rész végén melyik szereplőtől búcsúzhatunk el végleg, tényleg bárkivel bármi megtörténhet és ez a szép benne. Nincs egyfajta képzeletbeli védőburok, ami megmenti a szerencsétlen főhőst a haláltól, csak azért mert ő a főhős. Ha ügyetlen, rossz döntést hozott, akkor igen, akár a fejét is vesztheti. 
Az üzenetük: meg kell próbálnunk túlélni és ezzel együtt jár az alkalmazkodás, egészen addig amíg csak lehet.


Egyéb húzóereje ezeknek a sorozatoknak főcímzene, vagy ha úgy tetszik akkor a theme song, amitől libabőrös lesz az ember háta és hirtelen azt képzeli, hogy ő is sárkányokat reptethet (max. eregethet és azt is csak papírból) és persze a színészi gárda, Emilia Clarke, avagy a nehézbombázó istennő. Én csak képeket mutatok és most mondja valaki, hogy nem volt alapos jellemzés, amit az előbb róla írtam.
Daenerys Targarien, a sárkányok anyja, a vastrón eredeti várományosa
Daenerys Targarien, a sárkányok anyja, a vastrón eredeti várományosa
Daenerys immáron erős hadvezérként
Daenerys immáron erős  hadvezérként
E mellett a kedvenc szereplőm, egy olyan női karakter, aki tökös, agyafúrt és mellette még gyönyörű is, szívesen azonosulna vele bárki.

Azt mondanám a végére, hogy aki még nem látta ezeket a sorozatokat, azok menten kezdjék el nézni!

képek forrása: Google

You Might Also Like

13 megjegyzés

 1. This series must be really interesting!

  And thank you for your pleasant comment on my blog! I checked your blog and I like it <3 Of this cause I would like to follow you on gfc and/or bloglovin. It would be great if you come again to my blog to follow me – then I will follow you immediately back.

  xx from Bavaria/Germany, Rena

  www.dressedwithsoul.blogspot.de

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I following you on GFC :) Thanks for your comment, really hope you like my blog.

   Törlés
 2. Have a great week and thanks for stopping by!

  Keep in touch on BLOGLOVIN

  Love,
  FASHIONHYPNOTISED

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks. I am your follower on bloglovin and FB :)

   Törlés
 3. Nice post!! Thank you for your comment and sure we would love to follow you, followed you on gfc and bloglovin, please let me know when you follow with gfc, having issues lately
  a beautiful maison
  fb/abeautifulmaison

  VálaszTörlés
 4. I'm #40 on gfc as Fadia Ghada no picture, gfc doesn't let me download picture
  a beautiful maison
  fb/abeautifulmaison

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I like your blog's facebook page :) I hope you do it same.

   Törlés
 5. great proposition!!
  xoxo from spain
  www.thegrisgirl.blogspot.com.es

  VálaszTörlés
 6. All of my friends talk about it, I haven't given it a chance yet!

  I'd love to follow you via GFC, but it isn't working for the past few weeks -it's so annoying-.
  Still no answer from the Google staff.

  I've followed you via Bloglvin' though.

  Keep in touch!
  xoxo,
  Froso
  Style Nirvana

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I know :S I also have a same problem.
   Thanks the comment, dear :)

   Törlés
 7. Birmingham Catering Hire are pleased to announce the launch of their new website at www.birminghamcateringhire.com. After six months of development, and countless cups of coffee, the new website is finally live. This new site builds on the industry leading original site with the aim of an improved customer experience, better layout and increased functionality. Since its launch in 2011 Birmingham Catering Hire quickly established itself as the UK's leading online only catering and event hire store. As well as an improved website the new store also comes with an increased product range a whole new category in our specialized http://www.birminghamcateringhire.com/exhibition.html section, along with approximately 150 new products.
  New features and functionality is constantly being added. Soon you'll be able to amend your order online within 48 hours of your event, credit account facilities and also the ability to pay for your order in installments.
  To celebrate the launch we are offering 10% off all orders during March. Simply enter the code 'New Website' into your shopping cart for an immediate discount

  VálaszTörlés
 8. Sounds very interesting! I should definitely check it out <3
  Join our giveaway!
  http://fashfab.blogspot.com/2014/03/153-romwe-giveaway.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thank you, and of course!
   I am your follower Urszula:)

   Törlés

Subscribe