A digitalizáció veszélyei

szerda, április 02, 2014

Ma már minden az interneten van, még a barátaink is. A közösségi oldalak hálójából nehéz kiszakadni és úgy tűnik, hogy egyre valószínűtlenebb, hogy valaha is ki tudnánk kerülni belőle. Egyre több minden költözik fel a világhálóra, például QR kódról olvashatod le egy étterem étlapját, még akkor is ha fizikálisan te az étteremben csücsülsz. A cégek, a vállalatok, az újságok, a filmek, az ismerősök, helyek, egy szóval már minden interneten érhető el, ami persze tájékozódás és információszerzés szempontjából jó is. Azonban mind emögött megvan a hátulütője is technológia fejlődésének.

Ha már felköltöztettük az egész életünket a közösségi oldalakra, akkor nem ártana ezt az áldást kellő érettséggel is kezelni. Ugyanis amennyire őseink védték intimitásunkat, mi azt annál jobban szeretjük kitárni a világ elé, függetlenül attól, hogy igazából ez különösebben senkit sem érdekel. Vagy mégis? Mert ha egyáltalán nem érdekelne senkit az, hogy XY éppen mivel tölti a hétvégéjét, akkor már rég csődbe mentek volna az olyan oldalak, ahol ezeket a mindannapi dolgokat lehet megosztani. Tudatalatt szeretünk belelátni mások intim világába, és szeretjük ha a mi mindennapjainkat is árgus szemmekkel lesik. Ez az egész megteremti annak a tévképzetét, hogy mi is részesei vagyunk az áhított személyek életének, ellenkező esetben pedig, hogy fontos emberek vagyunk, hisz érdeklődnek irántunk. Ez a gondolat meg átfordul abba, hogy elkezdünk másokkal olyannyira túlzottan foglalkozni, hogy mi pedig közben elfelejtjük élni az életünket. 

Az egyik legnagyobb hátránya a közösségi oldalaknak, és egy kalap alá venném még ezzel a többi internetes oldalt is, hogy a laptopunk elé szegez. Elfelejtünk emberi kapcsolatokat kötni, kimenni kicsit a természetbe, tartalmas időt tölteni az emberekkel, mert ugyan minek is tennénk ilyesmit, ha egyszer mindezek elérhetőek az interneten is? Inkább arra kellene reflektálnunk, hogy ha valakivel tényleg nem tudjuk másképp tartani a kapcsolatot, akkor oké, ideig-óráig arra jó a Skype, vagy a Facebook, de meg kellene tanulnunk, hogy az életünk többi részét ne ezen felületeken éljük. Számtalan példát lehetne a legkülönbözőbb esetekre felhozni, amik a Fb berkeiben történtek,  de az a baj, hogy mindenki tudna magától is párat feleleveníteni.

A probléma abban áll, hogy személytelen az egész közösségi média, nem látod hogy kicsoda is áll az egyes posztok mögött, hogy valójában ő milyen ember is, milyen problémákkal. Egyszerűen csak az alapján tudunk ítélkezni, amit látunk és valljuk be, nem feltétlenül mindenki az előnyös oldalát mutatja. Ezzel rá is térnék a digitalizáció fő problémájára, mely az interneten megosztott képekről fog szólni.Elképesztő hatalom van a kezünkben, megteremthetünk egy világot, egy olyan világot, ahol mi magunk vagyunk az uralkodó, de a hatalom felelőséggel is jár és ezzel tudni kell bánni is. Azért pedig mi felelünk, hogy ebben a világban mi zajlik.

Ahogy mások, úgy ez alól én sem vagyok kivétel, megosztom az életem képeit, történéseit itt-ott, de mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az általunk, magunkról közvetített kép, vajon milyennek is látszik külső szemmel. Itt jön a fordulópont, az amilyennek egy munkáltató láthat, ha a nevünkre keres. Vajon mennyire lehet előnyös a következő példám kisemberének esete? Vegyünk egy bulizós harmincas férfit, akinek van már munkatapasztalata, több nyelven is beszél, és még szakmailag is ott van. És mondjuk a nyilvánosan megtekinthető Instagram-os képei között sok az italozós fotó, ennek megfelelően akad olyan is, ahol épp az ötödik tequiláját issza a barátnője hasáról. Ha csupán ezeket a képeket látjuk, vajon mit gondolhatunk? Igen, nem ez a legjobb ajánlólevél. Nyilván sarkított példával éltem az imént, de valóban ennyin múlhat a jövőnk. Legyenek élményei mindenkinek, meg görbe estéi, bulizzon mindenki úgy, ahogy az neki jólesik, de arról ne jelenjen meg publikálva semmilyen kompromitálló dolog. Elvégre is akkor saját magunkat szúrnánk hátba. Diákként senki sem tudhatja, hogy milyen karrierrel kapcsolatos ambíciói lesznek felnőttként, ezért jobb minél előbb elkezdeni előregondolkodni. Arról meg már nem is beszélve, hogy ugyanígy nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak a munkaadó, de akár a szüleink, családtagjaink is ránk találhatnak az internet berkein belül. Ehhez méltóan viselkedjünk. Ez érett hozzáállást kíván, elismerem, de próbáljunk felnőni a helyzethez és ennek méltóan cselekedni, előnyünkre fordítani az internet adta lehetőségeket.

Igazából az egész egy képes önéletrajz, hogy hogyan írsz és hova jársz, milyen eseményeken veszel részt, milyen dolgok után érdeklődsz és hogyan nézel ki. Tudom, hogy ezek nagyon felszínesnek tűnő dolgok, de valóban, tényleg ez alapján mondanak ítéletet az emberekről (nem csak munkáltatói szempontból). Ezek a te kompetenciáid, az önéletrajzod, figyelj hát oda arra, hogy milyennek is tűnteted fel magad benne. 


képek forrása: Weheartit

You Might Also Like

11 megjegyzés

 1. Very beautiful :)

  I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

  VálaszTörlés
 2. I agree with you, we should be very careful how we promote the image of yourself on social networks. This is very important!

  VálaszTörlés
 3. Great blog!
  Followed back;)

  http://helderschicplace.blogspot.com/

  VálaszTörlés
 4. Hi Lia. Good words! I tried to read everything with the translator and I hope you understand. I think there is much difference from the reality of real life to that of social networks. In my blog I try to present myself as I really am. I hope you understand.
  Kisses from Italy (and thank you for your visit),
  Eni

  http://eniwherefashion.blogspot.it/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Yes, I perfectly understand you :) And one more thing, my point is: every person has own personality, so it is depend of them, what and how they want to show to the whole world.
   Thanks, and your comment too, Eni :)

   Törlés
 5. Ok !!!! very important !
  Would you like yo follow each other?

  Kisses

  http://www.thetrendysurfer.com/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thank you, yes and let´s follow me back:)

   Törlés
 6. Lovely blog! <3
  Would you like to follow each other?
  Follow me and then i’ll follow you back instantly. :)

  http://tasiawijayanti.blogspot.com/
  xx

  VálaszTörlés

Subscribe