Adaptációk, Stephen King Carrie-je

hétfő, július 07, 2014

2013-ban mutatták be a mozik a Stephen King regényének adaptációját a Carriet. A film egy 1976-ban készült film remakje és ennek megfelelően is kell viszonyulni hozzá. Bár kiindulópontja egy regény, az új Carrie sokkal inkább a régebbi film újraértelmezése akar lenni és sajnos ennek megfelelően nem is lett több. Még a laikus szemnek is feltűnik, hogy nem a regény jeleneteit és drámáját volt hivatott vizualizálni, mint inkább a régebbi adaptációt jelenetről-jelenetre átültetni napjainkba. Ennek megfelelően számos párhuzam vonható a két Carrie film között, legyen szó kameraállásokról, vagy vágási technikáról, avagy, ami talán még feltűnőbb, egy az egyben átvett jelenetekről. 

A regényről annyit érdemes tudni, hogy ez volt Stephen King első regénye. Évekig a fiókjában állt, míg nem egy nap a felesége rátalált. Majd miután elolvasta, kérlelte férjét, hogy keressen fel vele egy kiadót és adja ki. A könyv azonnali siker lett és megjelenését követően nem sokkal már el is készült belőle az első filmes adaptáció. 
A történet röviden: Carrie White egy visszahúzódó, koránt sem dekoratív tini lány, akit a gimiben állandóan szekálnak. A lányok kigúnyolják és megszégyenítik. Nincsenek emberi kapcsolatai, egyedül anyjára támaszkodhat. Ám egy nap elhívja a szalagavató bálra a gimi legnépszerűbb fiúja, ami azonban tragédiába torkollik. A lány besokall a megaláztatásoktól és pontot tesz a felé irányuló utálatok végére.
A főszerepben Chloe Grace Moretzet láthatjuk, aki elég jól hozza Carrie White karakterét. Hihetően játsza a félénk és szerény tini lány szerepét. Csupán egy baja van, hogy Chloe bájosabb, mint amilyen valójában Carrienek lennie kellene és azon kívül, hogy görnyedten jár, nem igazán értjük meg, hogy miért is utálják a suliban. De mint már mondtam, nem a regény volt a fő útmutató, hanem a 76-os adaptáció. Óhatatlanul is összevetjük a kettőt, akkor bizony Sissy Spacek alakítása és megjelenése véleményem szerint jobban illett a karakterhez.

A bigott anya szerepében Julianne Moore-t láthatjuk, aki ezért az alakításáért minimum egy Emy jelölést kellene, hogy kapjon. Álnok, megszállottan vallásos anyuka, aki oly módon konzervatív, hogy már ettől önmagában hideg futkos az ember hátán. És nem árulok el nagy titkot azzal, hogy még ijesztőbbé teszi a karakterét az olyan apróságokkal, mint amikor karmolással sanyargatja testét. Tökéletes alakítás, minden ponton felülmúlja Piper Laurie (koránt sem rossz) egykori színészi játékát.


Az új verziót sokkal inkább a tini dráma kategóriába lenne érdemes sorolni, igaz, azon belül is a hardcore fajtába, de semmiképp sem a horror kategóriába. Azoknak akik nem bírják a durva jeleneteket, de azért horrora vágynak és szeretik a kisebb drámákat, azoknak megfelelő választás ez a film, de sokat ne várjon senki tőle. Összességében az 1976-os adaptáció átütőbb volt és egy Stephen King regényhez méltó borzongást tartogatott. Míg a 2013-as remake is tartogat véres jeleneteket, azonban Margaret White (Julianne Moore) karakterén kívül aligha fogunk mástól borzongani. Ha a történet szofisztikáltságát és gyötrelmeit meg szeretnénk érteni, akkor inkább maradjunk a regénynél.

képek forrása: Tumblr

You Might Also Like

6 megjegyzés

 1. Nekem is kifejezetten tetszett az új film, amúgy Carrie szerintem is túl szép volt a filmben, bár ettől függetlenül jól játszott. Julianne Moore előtt tényleg le a kalappal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Végre valaki, aki szintén látta. Igazából én egyik verzió mellé sem tenném le a voksom. Szeretem a storyt, de filmben elég egyszer megnézni. Maradok a könyvnél, ami sokkal intenzívebben adja át azt az érzést, amit közvetíteni kíván író.

   Köszi az észrevételt :)

   Törlés
 2. I didn't watch this movie, but looking these pics..I don't know if i want to watch!!
  www.bonjourchiara.com
  Bonjourchiara Facebook Page

  VálaszTörlés
 3. I like this movie :) Your blog is interesting and i love it :)
  I follow you :)
  http://testowanieprobki.blogspot.com

  VálaszTörlés
 4. Nekem az 1976-os és a 2002-es változat jobban tetszett, mint ez. Pont azért, mert azok még valamennyire hűek maradtak a könyvhöz, ez pedig jobban elrugaszkodott tőle. Julianne Moore zseniális színésznő, és ő volt ebben a filmben leginkább a helyén. Chloe önmagában nem nyújt rossz alakítást, mégis karakteridegen, és azért, amiért írtad. Bájos. Maradok inkábba két régi változatnál.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy egyetértesz. Köszönöm a tartalmas hozzászólást és persze a feliratkozást is. Őszintén remélem, hogy a későbbiekben is találsz érdekességeket a blogomon!

   Törlés

Subscribe