Egy hobbit meséi

csütörtök, augusztus 14, 2014

Hűen bölcsész mivoltomhoz igazi könyvmolyként tevékenykedem a nyáron is. Mazohista hajlamtól vezérelve a számtalan egyetemi olvasmányaimtól egy percre sem lankadva úgy határoztam, hogy idén nyáron minden olyan könyvet elolvasok, amit már régebben is illett volna. Ennek okán olyan szépirodalmi művek kerültem a kezembe, mint Stephen King Carrie-je, a Trónok harca első három része és nem utolsó sorban Tolkien Hobbitja. Szégyen, nem szégyen én most jutottam oda, hogy ezzel az egész Gyűrűk Ura és Tolkien mesevilággal közelebbről is találkozzak. Úgy tűnik jobbkor nem is találkozhattam volna a fantasy műfajával, mint most. 


A Hobbit elolvasásán felbuzdúlva megnéztem a mozi filmeket, ebbe a Gyűrűk Urát is beleértve. Szerencsésnek láttam, ha az említett sorrendben nézem meg, mivel mégiscsak a Hobbit folytatása a Gyűrűk Ura, tehát ennek csak igy volt értelme. Érdekes viszont látni azt, hogy míg a Hobbit 2011-es CGI-al készült, addig a Gyűrűk Ura még 2000-es évek elején készült látványvilággal rendelkezik. Kezdetben zavart a már-már Tim Burton-re emlékeztető kivitelezés, de az idő előrehaladtával minden kiforrta magát, így a látvány is egyre szebb lett. 
Hobbit vs. Gyűrűk Ura látványvilág
A Hobbitra visszatérve, amennyire sikerült észrevennem itt-ott felcserélődtek az események, továbbá ki lett plusz bonyodalmakkal egészítve a trilógia ( a Hobbit egy darab könyv, cirka 300 oldallal, amit 3 mozi filmmel visznek vászonra) nyilván mert maga a könyv érezhetően gyermekmese, a mozi pedig szélesebb célközönséghez kell, hogy szóljon. Úgy érzem ezzel más hangulatot kapott a történet, de a mondanivalójából nem vesztett. A szó szerint idézett monológok pedig igazán szívmelengetőek tudtak lenni néhol. Mindenesetre nagyon felkeltette az érdeklődésem Tolkien világa és maga Középfölde legendája, így rá is kerestem azonos témában készült további könyveire, amiket ha nem is a nyáron, de a jövőben tervezek elolvasni. Nem tudom mennyire tudjátok, de rengeteg könyvet írt az író Középfölde témában, igaz a legtöbb ellentmondással bír, mivel Tolkien kreatív író révén számtalanszor átírta, újragondolta addigi történeteit. Valójában azért kezdett eme világ létrehozásán, hogy az általa kitalált nyelvnek (tünde, quenya és sindarin ) képzeletbeli háttértörténetet adjon. Ezt nevezem én kreatív alkotói vágynak. Kedves kis mese az, amit ezekben a könyvekben elmesél, de egyaránt mondanivalóval bírnak, mind a gyermekek, mind pedig az idősebb korosztály számára is.

Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor én kötelező olvasmánnyá tenném Tolkien műveit ( legalább a legjelentősebbeket), igazán figyelemreméltóak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a közelmúltban és napjainkban is ilyen színvonalas művekkel gyarapszik a szépirodalom széles skálája.

képek forrása: Google

You Might Also Like

18 megjegyzés

 1. I absolutely loved this movie.
  Thank you very much for your lovely comment at my blog. I’m following now; hope you can do the same so we can kip in touch. Have a great day. xoxo.

  The Body shop Eau De Toilette (strawberry) - Review
  bloglovin’

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. One of the best movies ever! Thank your dear :)

   Törlés
 2. Just came across your blog and I really love it. you have a lovely blog :)
  Would you like to follow each other on GFC, bloglovin? It would be great, just let me know :)

  Kisses,
  Maria from
  http://retrostreetstation.blogspot.de/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. And me too when I wisited your blog, so stunning! I follow your blog, please do it same as soon as possible. Thank you so much :))

   Törlés
 3. Colo blog and sure we can follow each other! I am a new follower and now i hope you follow me back!

  http://checkinonline.blogspot.pt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Already done, thanks for your lovely comment, have a nice day, xoxo :)

   Törlés
 4. Great post :) hope you had a good weekend!

  Camille xo

  www.cococami.blogspot.co.uk

  VálaszTörlés
 5. Thank you for inviting me here darling! Following you via gfc, please follow back!
  Baci,
  Coco
  Coco et La vie en rose / Bloglovin / Facebook / International Giveaway

  VálaszTörlés
 6. En nagy Hobbit es Gyuruk ura rajongo vagyok
  Olvastam a konyveket is es a filmeket is tobbszor lattam. Jo otlet a kotelezo olvasmannya tetel! Nagyon magaval ragadja az embert es szinte a tortenet reszenek erzi magat. En legalabbis sokszor elkepzelem a kozepfoldet mikor turazom ;-) Golum pedig a legjobb ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jómagam a GyU-val lemaradásban vagyok olyannyira, hogy még el sem kezdtem, de amennyire a Hobbit tetszett, szerint a másik három sem lehet rossz. Az utazáshoz pedig, ha nem is Középföldére, de Új-Zélandra érdemes lenne elnézni, én legalábbis szeretnék oda eljutni :)

   Törlés
 7. Great Post ! What you think about if we follow each other to help us and keep in touch? If yes, follow me and i follow back as soon as i see it !

  Have a nice day ! Rabea <3
  http://rabeasbeautytipps.blogspot.de/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thank you! I am already follow your blog, dear:)

   Törlés
 8. hey there :) cool post !its pretty!

  Visit my pages if you like and maybe you would like to follow each other? let me know and leave me your links aswell
  My Blog | Facebook | Bloglovin


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ok, I started following your blog. Thanks for your comment.

   Törlés
 9. Follow Each Other? I Follow back :)
  Beautyareaandmore.blogspot.de

  VálaszTörlés
 10. thanks for the invitation ...
  I will follow with great pleasure.

  Giovanna

  VálaszTörlés

Subscribe