Fej-fej mellett a filmes plakátok

péntek, október 31, 2014

A filmes palkátok többmindent sejtetnek a cselekmény szempontjából mint hinnénk. Először is bemutatják számunkra a főszereplőt/főszereplőket, azok karakterét; a cselekmény helyszínét és a konfliktust; sejtetik magát a cselekményt vagy mondhatni a végkifejletet. Hogy megértsük miről is beszélünk, vegyük hát szemügyre az alábbi filmes plakátokat, melyek között szerepelnek kortárs és kicsit régebbi, ám anál népszerűbb mozi filmek.

1. Drámai és megindító szemkontaktus
A fent említett szempontok alapján állítsuk fel saját hipotézisünket a történetről, pusztán az alább látott portrék alapján. Vajon mire jutunk? 
A szóló portré egyértelmű utalás arra, hogy egy főszereplővel nézünk szembe, egyúttal utal a karakterdrámára is, továbbá mimikája egyöntetűleg kifejezi személyéségét is. A főhőssel történő azonosulás már az első pillantásokkal elkezdődik, ezt mi sem egyszerűbb elérni egy drámai pillantással, egy megindító, elgyötört arckifejezéssel, amiben a karakterünk minden szenvedése, csalódottsága vagy épp reménnyeltelisége rejtőzik. Tudjuk, hogy a velünk farkasszemet néző karakter fogja az álmait észvesztve követni, hogy ő fog megtörni és csalódni a világegyetemben, ő fog a végsőkig kitartani és vele együtt zokogunk majd mi is, ha elbukik.


 2. Léptékkülönbség 
Ez a szekció egyúttal utal a főhőseinkre és a velük szembenlevő konfliktusra is. Nézzük csak meg jobban a plakátok alsó sávjában levő jeleneteket. Mit látunk? A cselekmény helyszínét legfőképp, továbbá magát a konfliktusforrást is, ami egyúttal lehet a gonosz és az elkerülhetetlen végzet is. A film fő alkotóelemei egy képbe zsúfolva és ha ehhez még hozzávesszük a sokatmondó címeket, akkor akár a teljes történetet is majdhogynom teljes egészében rekonstruálni tudjuk.


 3. A titokzatos sötétségből előtűnő főhősök
A sötétségtől mindenki retteg, hisz egyúttal sokat sejtet és sokat is elrejt. A sötétség semmiképp sem pozitív dolog, ami mögötte megbújik az csak is hátborzongató lehet. Na már most ebből a rettentő ködből előtűnő kérkedő, vagy inkább semmibe meredő tekintet egyértelmű egész estés libabőrözésre, azaz drámára/horrora utal. Az ilyen plakátokon általában a főbb karakterek és a köztük levő kapcsolatok vannak szemléltetve és ennyi elég is, máris tudunk mindent, amit tudunk kell.


 4. Hangsúly a kettőségen
Adva van két főhős, akik között személyiségbeli, ideológiabeli vagy épp társadalombeli különbségek, mondhatni ellentétek vannak. Ha pedig két ellentétes pólus valamilyen oknál fogva találkozik, akkor, (legalábbis a Hollywood-i filmek esetében) konfrontálódnak. Ezt az érzést velősen és egyértelműen szemléltetik ezek a plakátok. Na és mi is a végkifejlet? Kioltják vagy erősítik egymást?


 5. Megtört arcok
Talán a legárulkodóbbak az alábbi plakátok, mert ez esetben vagy valami üvegszilánkokkal gyilkoló horrorról, vagy épp egy karakterdrámáról lesz szó. Ha pedig karakterdráma, akkor az üveg a legősibb ikonográfiai vonatkozásában is a megtört személyiséget, megtört eszméket, rendszereket, egy szóval valami addigi megszokottól elétrő paradigmaváltást akar tudtunkra adni. Az ilyen filmekben vesznek 180°-os fordulatot a történetek, (vagy legalábbis ez a cél), itt a főhőst olyan trauma, veszteség éri, ami talán az életébe is kerülhet.


 6. Darabokra hulló főhősök
Ez a felosztás kicsit kétélű, ugyanis mindenképp egy megtört krakterről beszélünk, ám ezen felül szó lehet még romokba dőlő ideológiákról, lelepleződésről; lehullik a lepel mindenről és feltárul előttünk a hazugság/ karakterünk tettei, igazi valója.


 7. Részletekből körvonalazódó karakterek
A végére pedig a legegyértelműbb portékat formáló plakáttípust hagytam, ami egyöntetűleg mindenkiből ugyanazt az érzést váltja ki, a: megvan, hogy ki áll  a dolgok hátterében-érzést. A fő mozgatórugó, nem feltétlenül a főhős, inkább az ármányok és konspirációelméletek mögött álló személyt jelenti, a gonoszt, vagy inkább annak az ideológiának a képviselőjét, aki manipulálja főhősünket, akivel szembe kell szállni és akinek az eszének talán túl sem lehet járni. Ezek a plakátok stílusosan több, apróbb részletből tevődnek össze, mintha csak a fejünkben állnának össze egy kirakós darabkái és abból körvonalazódna az igazság. Az ilyen filmek általában akcióval telítettek, misztikusak, sci-fi műfajában is mozoghatnak, de sokkal inkább disztópikusak. Igazából talán ez a történet, amit szinte bármilyen műfajban lehet kivitelezni.


képek forrása: Google

You Might Also Like

13 megjegyzés

 1. A lot of great movies, have a great weekend

  VálaszTörlés
 2. I loooove "Her" and "Rush" :) Great choice of movies!

  VálaszTörlés
 3. Hello dear,
  I would love to follow you of course.
  I hope you`ll do the same :)

  Great movies here...I have to download some of those to watch it.

  http://marinamarry.blogspot.com

  VálaszTörlés
 4. Great Movies! Love Ryan Gosling!
  can we follow each other? :)

  kisses

  VálaszTörlés
 5. Where you follow? Can we follow with GFC? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I am already following you on GFC dear :)

   Törlés
 6. Loved Les Miserables and Sleepy Hollow!
  http://ladycookiesdeescocia.blogspot.com.es/

  VálaszTörlés
 7. hello beautiful, how precious, thanks

  I would like to follow each other?

  Sibaritismosdeinma

  VálaszTörlés
 8. Great films! Love The game!
  http://adelinaschoice.blogspot.com

  VálaszTörlés
 9. Great movies ;)
  I am your follower , I hope you will follow back  ;) 
  Beauty World by Dessi

  VálaszTörlés
 10. Livia, I don't know Hungarian, but it looks like very smart categorization of movies

  greetings from Poland
  have a nice day!
  Aleksandra
  http://lovestreetfashion.pl

  VálaszTörlés

Subscribe